Heb je al een account? Log hieronder in.

Trui is vervilt / pillig

Als je een favoriete trui hebt die je regelmatig draagt, kan het zijn dat deze na verloop van tijd gaat vervilten of pillen. Dit kan erg vervelend zijn, vooral als je de trui niet zomaar kunt vervangen. In deze blog gaan we dieper in op wat het betekent als een trui vervilt of pillig wordt en wat je eraan kunt doen.

Wat betekent het als een trui vervilt of pillig wordt?

Wanneer een trui vervilt, betekent dit dat de vezels van de stof samenkomen en in elkaar verstrengeld raken, waardoor de trui harder en minder zacht wordt. Dit kan gebeuren door verschillende factoren, waaronder wrijving en warmte. Pillen daarentegen betekent dat kleine bolletjes van vezels zich vormen op het oppervlak van de stof, waardoor de trui er ouder en versleten uitziet.

Wat veroorzaakt het vervilten of pillen van een trui?

Het vervilten of pillen van een trui kan verschillende oorzaken hebben. Een van de belangrijkste oorzaken is wrijving. Dit kan komen door het dragen van de trui, vooral als je deze regelmatig draagt en wast. Een andere oorzaak kan warmte zijn, zoals het drogen van de trui in de droger op hoge temperatuur. Ook het gebruik van wasverzachters kan een negatief effect hebben op de stof en het vervilten of pillen van de trui veroorzaken.

Hoe kun je voorkomen dat een trui vervilt of pillig wordt?

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat een trui gaat vervilten of pillen. Een belangrijke manier is door de trui op de juiste manier te wassen. Was de trui op een lage temperatuur en kies voor een mild wasmiddel zonder wasverzachter. Je kunt de trui ook in een waszak wassen om wrijving te verminderen. Vermijd het drogen van de trui in de droger op hoge temperatuur en laat deze in plaats daarvan aan de lucht drogen op een platte ondergrond.

Hoe kun je een vervilte of pillige trui herstellen?

Als je trui al vervilt of pillig is geworden, kun je deze niet terugbrengen naar zijn oorspronkelijke staat, maar er zijn wel enkele manieren om het uiterlijk en het gevoel van de trui te verbeteren. Een van de manieren is door het gebruik van een ontpluizer of een scheerapparaat om de pillen van het oppervlak te verwijderen. Als de trui is vervilt, kun je deze proberen te herstellen door de stof te rekken terwijl deze nog nat is. Hierdoor worden de vezels losser en zachter.

Tips:

  • Was je truien niet te vaak en bij voorkeur niet in de wasmachine.
  • Als je je trui in de wasmachine wast, gebruik dan een waszak om wrijving te verminderen.
  • Gebruik een wolwasmiddel en kies voor een lage temperatuur.
  • Laat je trui niet weken en wring hem niet uit, maar knijp het water er voorzichtig uit.
  • Leg je trui plat te drogen en niet hangend aan een hanger.
  • Gebruik een ontpluizer om pluizen te verwijderen, maar gebruik deze voorzichtig en niet te vaak.

Veelgestelde vragen:

Waarom wordt mijn trui vervilt / pillig?

Dit kan gebeuren door overmatig wrijven tijdens het dragen of het wassen van je trui. Ook te hoge temperaturen of agressieve wasmiddelen kunnen bijdragen aan vervilting of pillen.

Kan ik mijn vervilte trui nog redden?

Er is een kans dat je vervilte trui nog te redden is, afhankelijk van hoe erg het is. Probeer het voorzichtig te wassen en gebruik een ontpluizer om pluizen te verwijderen. Als de schade te groot is, kan het echter moeilijk zijn om de trui weer in zijn oorspronkelijke staat terug te krijgen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn truien vervilten / pillen?

Zorg ervoor dat je je truien niet te vaak wast en ze voorzichtig behandelt tijdens het wassen. Gebruik een wolwasmiddel en kies voor een lage temperatuur. Leg je trui plat te drogen en vermijd het ophangen aan een hanger.

Kan ik mijn truien beter met de hand wassen of in de wasmachine?

Dat hangt af van het materiaal van je truien en de wasvoorschriften op het label. Over het algemeen geldt dat handwas beter is voor kwetsbare materialen zoals kasjmier en wol. Maar sommige truien kunnen ook prima in de wasmachine worden gewassen, als je de juiste wascyclus en temperatuur kiest. Lees dus altijd het waslabel van je truien voordat je ze wast.

 

 

Het is belangrijk om je truien op de juiste manier te behandelen om vervilting en pillen te voorkomen. Door ze voorzichtig te wassen, te drogen en te behandelen met een ontpluizer, kun je ervoor zorgen dat je truien er langer als nieuw uitzien. Als je trui echter al vervilt of gepild is, is het mogelijk om deze te redden, maar dit kan afhankelijk zijn van de mate van schade.