Heb je al een account? Log hieronder in.

Suède jassen reinigen

Suède jassen zijn een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een stijlvolle en duurzame jas. Suede is een materiaal dat er niet alleen goed uitziet, maar ook comfortabel is om te dragen. Het is echter wel belangrijk om te weten hoe je je suède jas goed kunt onderhouden en reinigen om ervoor te zorgen dat hij er jarenlang goed uit blijft zien. In deze blog zullen we enkele tips en trucs delen over het reinigen van suède jassen, en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw jas er altijd op zijn best uitziet.

De juiste manier om suède jassen te reinigen

Als je suède jassen op de juiste manier wilt reinigen, moet je beginnen met het borstelen van de jas met een suède borstel. Hiermee kun je stof en vuil dat op het oppervlak is verzameld, verwijderen. Borstel altijd in één richting om te voorkomen dat je het vuil verder in het materiaal wrijft. Voor hardnekkige vlekken kun je een suède gum gebruiken om het vuil te verwijderen. Wrijf de gum zachtjes over de vlek en veeg vervolgens het losgekomen vuil weg met een zachte doek. Het is belangrijk om geen water te gebruiken bij het schoonmaken van suède, omdat dit kan leiden tot kringen en vlekken.

Suede jassen beschermen tegen water en vocht

Een suède jas kan kwetsbaar zijn voor water en vocht, en het is belangrijk om te weten hoe je je jas kunt beschermen tegen deze elementen. Als je je jas in de regen draagt, is het het beste om hem te behandelen met een suède beschermende spray. Dit zal ervoor zorgen dat het water van de jas af rolt, in plaats van erin te dringen. Zorg ervoor dat je de spray aanbrengt in een goed geventileerde ruimte en volg de instructies op de verpakking om ervoor te zorgen dat je de spray correct gebruikt.

Het behandelen van vlekken op suède jassen

Als er een vlek op je suède jas zit, is het belangrijk om snel te handelen om te voorkomen dat de vlek permanent wordt. Begin door het overtollige vuil of de vloeistof zoveel mogelijk te absorberen met een droge doek. Gebruik vervolgens een suède gum om voorzichtig over de vlek te wrijven en eventueel overgebleven vuil te verwijderen. Als de vlek nog steeds zichtbaar is, gebruik dan een suède reiniger en volg de instructies op de verpakking. Het is belangrijk om de reiniger niet te veel te gebruiken, omdat dit kan leiden tot kleurvervaging van het suède.

Het opbergen van suède jassen

Een van de belangrijkste dingen die je moet onthouden bij het opbergen van suède jassen is om ze uit de buurt van vocht te houden. Suede is een delicaat materiaal en kan worden beschadigd door vocht, waardoor het leer kan krimpen en verkleuren. Bewaar suède jassen daarom op een droge, geventileerde plaats. Vermijd vochtige kasten en bewaar de jas niet in een plastic zak, omdat dit de luchtstroom kan belemmeren en het vochtgehalte kan verhogen.

Tips voor het reinigen van suède jassen:

  • Lees de wasinstructies op het etiket van de jas voordat je begint met schoonmaken. Dit kan belangrijke informatie bevatten over hoe je de jas het beste kunt reinigen.
  • Test altijd een klein stukje van de jas voordat je begint met reinigen. Breng een kleine hoeveelheid van het reinigingsmiddel aan op een onopvallende plek en controleer of er verkleuring of schade optreedt.
  • Gebruik een zachte borstel of een speciale suède borstel om vuil en stof van de jas te verwijderen. Borstel in één richting om de haren niet te beschadigen.
  • Gebruik geen water om suède te reinigen. Water kan het materiaal beschadigen en verkleuren. In plaats daarvan kun je een speciale suède reiniger gebruiken of een oplossing maken van gelijke delen azijn en water.
  • Gebruik geen stoom om suède te reinigen. Stoom kan ervoor zorgen dat het materiaal krimpt en verkleurt.
  • Laat de jas na het reinigen goed drogen voordat je hem weer draagt. Laat de jas niet drogen in direct zonlicht of bij een warmtebron.

Veelgestelde vragen over het reinigen van suède jassen:

Kan ik suède jassen in de wasmachine wassen?

Nee, het wordt niet aanbevolen om suède jassen in de wasmachine te wassen. Suede is een delicaat materiaal en kan worden beschadigd door water en wrijving in de wasmachine.

Kan ik suède jassen laten stomen?

Ja, suède jassen kunnen worden gestoomd door een professionele stomerij. Zorg er wel voor dat je een stomerij vindt die ervaring heeft met het reinigen van suède en dat je de wasinstructies op het etiket van de jas volgt.

Kan ik suède jassen zelf reinigen met huishoudelijke schoonmaakmiddelen?

Het wordt niet aanbevolen om huishoudelijke schoonmaakmiddelen te gebruiken om suède jassen te reinigen. Deze schoonmaakmiddelen kunnen het materiaal beschadigen en verkleuren. Gebruik in plaats daarvan een speciale suède reiniger of maak een oplossing van azijn en water.

 

In conclusie is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het reinigen van een suède jas. Door het juiste materiaal en de juiste methoden te gebruiken, kan je ervoor zorgen dat de jas er goed uit blijft zien en zijn kwaliteit behoudt. Het regelmatig onderhouden en opbergen van de jas is ook van belang om ervoor te zorgen dat het materiaal niet beschadigd raakt. Met deze tips kan je je suède jas jarenlang in goede staat houden.