Heb je al een account? Log hieronder in.

Welk figuur heb ik?

Verschillende soorten lichaamsvormen

Er zijn vijf verschillende soorten lichaamsvormen: het zandloperfiguur, het appel- of omgekeerde driehoekfiguur, het peer- of driehoekfiguur, het rechthoekfiguur en het aardbei- of ovale figuur. Elk figuur heeft zijn eigen kenmerken en vraagt om andere kledingstijlen om het beste tot zijn recht te komen.

Zandloperfiguur

Het zandloperfiguur is het meest gewilde figuur en wordt gekenmerkt door een smalle taille, brede heupen en volle borsten. Dit figuur wordt ook wel het zandloperfiguur genoemd vanwege de gelijkenis met een zandloper. Mensen met dit figuur hebben vaak rondingen op de juiste plaatsen en kunnen bijna elke kledingstijl dragen. Het is echter belangrijk om te zorgen voor evenwichtige proporties om de juiste look te behouden.

Appel- of omgekeerde driehoekfiguur

Mensen met een appel- of omgekeerde driehoekfiguur hebben een bredere bovenkant in vergelijking met hun onderlichaam. Dit betekent dat ze een vollere borstkas en schouders hebben, terwijl hun heupen en dijen smaller zijn. Het is belangrijk om de nadruk te leggen op het onderlichaam en de aandacht weg te halen van de bovenkant. Kleding die het beste past bij dit figuur zijn bijvoorbeeld A-lijn jurken, bootcut jeans en rokken met een uitlopende onderkant.

Peer- of driehoekfiguur

Het peer- of driehoekfiguur wordt gekenmerkt door een smaller bovenlichaam en bredere heupen en dijen. Mensen met dit figuur hebben vaak een volle achterkant en benen. Het is belangrijk om de aandacht weg te halen van het onderlichaam en meer te focussen op de bovenkant. Kledingstukken die het beste passen bij dit figuur zijn bijvoorbeeld A-lijn jurken, bootcut jeans en wijde pijpen.

Rechthoekfiguur

Mensen met een rechthoekfiguur hebben vaak weinig rondingen en hebben een figuur dat enigszins recht naar beneden loopt. Dit betekent dat de taille niet veel smaller is dan de heupen en schouders. Om meer vorm te geven aan dit figuur is het belangrijk om kleding te dragen die de illusie van rondingen creëert. Bijvoorbeeld door te kiezen voor kledingstukken met een tailleband of ceintuur, of met details zoals ruches of plooien. Ook jurken en tops met een getailleerde pasvorm kunnen dit figuur flatteren.

Aardbei- of ovale figuur

Mensen met een aardbei- of ovale figuur hebben vaak een vollere bovenkant, bredere schouders en volle borsten. Het onderlichaam is daarentegen smaller, met slanke heupen en dunne benen. Bij dit figuur is het belangrijk om de nadruk te leggen op het onderlichaam en de aandacht weg te halen van de bovenkant. Kledingstukken die dit figuur flatteren zijn bijvoorbeeld A-lijn jurken, rokken met een uitlopende onderkant en broeken met wijde pijpen.

Hoe ontdek je welk figuur je hebt?

Nu je bekend bent met de verschillende lichaamsvormen, vraag je je misschien af hoe je erachter kunt komen welk figuur je zelf hebt. Een handige manier om dit te ontdekken is door jezelf op te meten. Meet je taille op het smalste punt, je heupen op het breedste punt en je borst op het volste punt. Noteer deze metingen en vergelijk ze met elkaar. Op basis van de verhoudingen tussen deze drie metingen kun je bepalen welk figuur je hebt.

Tips voor het flatteren van je figuur

Als je weet welk figuur je hebt, kun je kledingstijlen kiezen die je figuur flatteren. Hieronder geven we een aantal algemene tips voor het flatteren van elk figuur:

  • Zandloperfiguur: benadruk je taille met getailleerde kledingstukken, zoals kokerrokken en getailleerde jassen.

  • Appel- of omgekeerde driehoekfiguur: kies voor kledingstukken met een uitlopende onderkant om de aandacht weg te halen van je bovenlichaam.

  • Peer- of driehoekfiguur: leg de nadruk op je bovenlichaam met opvallende tops en vermijd strakke broeken en rokken.

  • Rechthoekfiguur: creëer rondingen met kledingstukken met plooien en ruches, of draag een tailleband of ceintuur om je taille te accentueren.

  • Aardbei- of ovale figuur: leg de nadruk op je onderlichaam met kledingstukken met een uitlopende onderkant, of kies voor V-hals tops om je bovenlichaam slanker te laten lijken.

Veelgestelde vragen

Kan mijn lichaamsvorm veranderen?
Ja, je lichaamsvorm kan veranderen door bijvoorbeeld gewichtsverlies of -toename, zwangerschap of veroudering. Het is daarom belangrijk om regelmatig te bepalen welk figuur je hebt en hierop je kledingstijl aan te passen.

Moet ik me beperken tot bepaalde kledingstijlen als ik een bepaald figuur heb?
Nee, je hoeft je niet te beperken tot bepaalde kledingstijlen als je een bepaald figuur hebt. Het belangrijkste is dat je kledingstijl past bij jouw persoonlijke smaak en dat je je er zelfverzekerd in voelt. Wel kun je rekening houden met welke kledingstukken jouw figuur flatteren en deze combineren met items die passen bij jouw stijl.

Wat als ik een tussenliggend figuur heb?
Als je niet helemaal past bij één van de vijf lichaamsvormen, kun je een combinatie van twee lichaamsvormen hebben. In dat geval kun je het beste kledingstijlen kiezen die beide figuurtypes flatteren.

 

Je lichaamsvorm kan invloed hebben op welke kledingstijlen jou het beste staan. Door te bepalen welk figuur je hebt, kun je kledingstijlen kiezen die jouw figuur flatteren. Er zijn vijf verschillende soorten lichaamsvormen: het zandloperfiguur, het appel- of omgekeerde driehoekfiguur, het peer- of driehoekfiguur, het rechthoekfiguur en het aardbei- of ovale figuur. Door jezelf op te meten kun je ontdekken welk figuur je hebt. Vervolgens kun je met behulp van onze tips de juiste kledingstijlen kiezen om jouw figuur te flatteren. Onthoud dat het belangrijkste is dat jij je zelfverzekerd voelt in de kleding die je draagt, ongeacht welk figuur je hebt.